Wat is het doel van een case study?

Wat is het doel van een case study?

Een case study is een geschikte onderzoeksmethode als je concrete, contextuele en diepgaande kennis wilt vergaren over een specifiek onderwerp (oftewel een case). Met deze methode kun je de kenmerken, betekenissen en implicaties van een case achterhalen. Veel studenten voeren een case study uit voor hun scriptie.

Hoe ziet een case study eruit?

Een case study is een soort onderzoek dat je kunt uitvoeren, bijvoorbeeld voor je scriptie. Bij de case study onderzoek je een specifiek onderwerp binnen je onderzoeksvraag. Dit wordt ook wel een onderzoeksobject genoemd. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar de patiëntenstroom binnen ziekenhuizen.

Wat is een cases?

De woorden case en casus betekenen hetzelfde. Het woord casus is iets deftiger. Het Engelse woord case, meervoud cases, komt vooral in samenstellingen voor: businesscase (zakelijke rechtvaardiging van een project)

Hoe zet je een case study op?

Een case study schrijf je in enkele stappen:

  1. Je begint met, zoals je bij alles doet, je te verdiepen in de doelgroep (of buyer persona).
  2. Vervolgens kies je een klant.
  3. Houd een interview met je klant.
  4. Begin je case study met een korte beschrijving van je klant (branche en/of werkzaamheden).

Hoe maak je een theoretisch kader?

In het theoretisch kader van je Plan van Aanpak ga je in op de belangrijkste begrippen, theorieën en modellen die met je onderwerp te maken hebben. Je legt hierbij uit wat deze inhouden en gaat daarna vooral in op waarom deze voor jouw onderzoek relevant zijn (welke deelvraag je hiermee kunt beantwoorden bijvoorbeeld).

Welke methoden van onderzoek zijn er?

De belangrijkste onderzoeksmethoden

  • Enquête (kwantitatief) Marktonderzoek doe je vaak via een enquête – deze methode is geschikt om een grote groep mensen te ondervragen.
  • Interview (kwalitatief)
  • Observatie (kwalitatief)
  • Experiment (kwantitatief)

Wat voor soort onderzoeken zijn er?

Waarom triangulatie?

Er is sprake van triangulatie als je verschillende bronnen, theorieën, onderzoeksmethoden of data-analysemethoden gebruikt om iets te onderzoeken. Hierdoor bekijk je je onderzoeksvraag vanuit verschillende richtingen. Triangulatie verhoogt de betrouwbaarheid en validiteit van je resultaten.

Is het casus of cases?

casus / casussen / casi*/ case / cases

In de betekenis ‘praktijkgeval’ wordt in plaats van casus vaak het uit het Engels ontleende woord case (meervoud cases) gebruikt, ook in samenstellingen als casestudy en testcase.

Wat is een theoretisch kader voorbeeld?

Wat is het doel van een theoretisch kader?

Een goed theoretisch kader geeft je onderzoek een sterke wetenschappelijke basis en vormt een houvast voor de rest van je scriptie. Je presenteert in je theoretisch kader relevante begrippen, definities, modellen en theorieën met betrekking tot jouw onderzoeksonderwerp en beantwoordt er je beschrijvende deelvragen.

Waarom verschillende onderzoeksmethoden gebruiken?

Met kwantitatieve onderzoeksmethoden kun je een hypothese toetsen door systematisch data te verzamelen en te analyseren, terwijl je met kwalitatieve methoden diepgaand onderzoek kunt doen naar ideeën en ervaringen.

Welk design heeft mijn onderzoek?

Kwantitatieve onderzoeksdesigns kunnen worden verdeeld in vier soorten. Met experimenteel en quasi-experimenteel onderzoek kun je oorzaak-gevolgrelaties (causaliteit) onderzoeken, terwijl je met descriptieve en correlationele designs variabelen kunt meten en relaties tussen de variabelen kunt beschrijven.

Wat zijn methoden van onderzoek?

Je hebt een onderzoeksvraag geformuleerd en wat dan? Dan ga je een strategie bepalen op welke manier je gegevens kan verzamelen om antwoord te geven op jouw onderzoeksvraag. De strategie wordt ook wel onderzoeksmethode genoemd.

Wat is methodologische triangulatie?

Bij methodische triangulatie gebruik je verschillende dataverzamelingsmethoden om een bepaald probleem te onderzoeken. Hiervoor worden meestal enquêtes en/of observaties (kwantitatief onderzoek) en interviews (kwalitatief onderzoek) met elkaar gecombineerd.

Wat is een peer debriefing?

Peer debriefing houdt in dat je je interpretaties aan een collega voorlegt om te kijken of de opvattingen overeenkomen. De binnengekregen reacties van de respondenten zijn uit de e-mails gekopieerd en in een document geplaatst.

Hoe analyseer je een casus?

Casusanalyse (individueel of kleine groep)
Vaak moeten ze hun probleemoplossingsproces en hun mogelijke oplossingen neerschrijven. Belangrijk is dat de casus alle informatie bevat die nodig is om de casus te analyseren. Dat kan gaan van tabellen met cijfers over verslagen van gesprekken tot onderzoeksrapporten.

Hoe werk je een casus uit?

Probeer een duidelijk beeld te geven van de feitelijke omstandigheden, maar maak de beschrijving ook weer niet te lang. Beschrijf wel duidelijk de volgende onderdelen: -Waar speelt de casus zich af? -Wie zijn er bij betrokken? Beschrijf naam, leeftijd, geslacht en achtergrond.

Wat zijn theoretische modellen?

Het is de verzameling van relevante theorieën, ideeën en modellen over het centrale thema. Vanuit de theorie die je hebt verzameld analyseer je vervolgens in een later stadium de onderzoeksresultaten.

Wat is een theoretisch model?

Wat is de beste onderzoeksmethode?

De meest gebruikte methode is literatuuronderzoek. Maar er zijn meer mogelijkheden. Je kunt enquêtes of interviews afnemen, observeren of een experiment doen.

Wat voor onderzoek kun je doen?

Onderzoekssoorten

  • beschrijvend onderzoek.
  • casestudy.
  • definiërend onderzoek.
  • deskresearch.
  • experimenteel onderzoek.
  • fundamenteel onderzoek.
  • fieldresearch.
  • kwalitatief onderzoek.

Welke methoden zijn er?

Welke methodologie zijn er?

In de methodologie beschrijf je welke methoden je gebruikt om tot de resultaten (in je scriptie) te komen. Hierbij ga je in op: Het soort onderzoek – kwalitatief of kwantitatief onderzoek. De dataverzamelingsmethoden – deskresearch of fieldresearch.

Data-analysemethoden

  • Statistische toetsen.
  • Regressieanalyses.
  • Allebei.

Waarom kiezen voor mixed method onderzoek?

Voordelen van mixed methods onderzoek
Als je de twee soorten data combineert, profiteer je van de gedetailleerde, rijke inzichten van kwalitatieve data en de generaliseerbaarheid en hoge externe validiteit van kwantitatieve data.

Related Post