Wat is een fistel?

Wat is een fistel?

Een fistel is een verbinding tussen twee holle organen, bijvoorbeeld je darm en je blaas. Of tussen een hol orgaan en de huid. Een ander woord voor fistel is pijpzweer.

Hoe werkt een Seton?

Een seton is een elastiekje (slangetje of draad) dat operatief in de fistelgang wordt gebracht. Via de buitenkant wordt de seton ingebracht en de seton komt aan de binnenkant van de darm uit de fistelgang en komt uit de anus. Aan de buitenkant (dus tussen de anus en de fistelingang), wordt de seton dichtgeknoopt.

Wat zijn perianale fistels?

Een fistel bij de anus (perianale fistel of pijpzweer) is een nieuw gangetje/verbinding tussen het anale kanaal en de huid rondom de anus. Omdat de fistel een open verbinding tussen de anus en de huid is, kan er langs deze weg vocht, pus, lucht en soms zelfs ontlasting ontsnappen.

Hoe kom je aan een fistel?

Een fistel ontstaat meestal door een ontsteking in een anaalplooi of -kliertje. Dit kan bij iedereen gebeuren; een aanleiding is niet bekend. Wanneer deze ontsteking zich verder uitbreidt naar de sluitspier van de anus en vervolgens door de huid breekt, blijft er een fistel over.

Kan een fistel kwaad?

Het loopt meestal vanuit het anale kanaal via de inwendige en/of uitwendige kringspier naar de huid rondom de anusopening. Dit noemen we dan een peri-anale fistel. Op de plaats van de fistel is een gaatje te zien in de huid. Een fistel is meestal ongevaarlijk maar gaat eigenlijk nooit vanzelf over.

Is een fistel ernstig?

Een fistel is een soort zweertje dat vanuit een zieke darm doordringt en een weg zoekt naar nabij gelegen organen of naar de huid. Zo ontstaat een met slijmvlies bedekt tunneltje waar etter of zelfs ontlasting doorheen loopt. Helaas zijn fistels niet altijd tegen te gaan, maar meestal wel te genezen.

Hoe lang blijft een seton zitten?

Bij een complexe of hogere fistel wordt een drain (dun siliconen slangetje, ook wel seton genoemd) in de fistel ingebracht. Hierdoor wordt het gebied rondom de anus tot rust gebracht. Deze seton blijft minimaal 6 weken zitten en maximaal enkele maanden. De ontlasting kan er normaal langs.

Kan een fistel dicht groeien?

Een fistel gaat bijna nooit vanzelf over. Meestal is een operatieve behandeling nodig. De behandeling zorgt ervoor dat pus wordt afgevoerd, dat er geen nieuwe ontstekingen komen en dat de fistel uiteindelijk dichtgroeit.

Hoe kom je van een fistel af?

Een fistel verdwijnt niet vanzelf. Vrijwel altijd is er een operatie nodig. Alleen bij fistels die ontstaan door ontstekingsziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kunnen medicijnen de fistel soms genezen. Er zijn verschillende operaties mogelijk.

Hoe ziet een anale fistel eruit?

De peri-anale fistel ziet er dan uit als een puistje. Pijn: Soms is er alleen sprake van pijn en blijkt de opening van het kanaaltje net in de anus te zitten in plaats van in de huid eromheen.

Wat kun je zelf doen aan een fistel?

Hoe ziet een beginnende fistel eruit?

Vocht- of pusverlies: Meestal zijn er klachten van vocht of pusverlies uit een openingetje (vaak zichtbaar als een bultje) in de huid. Via de fistel komt vocht, slijm en ontlasting naar buiten. Daardoor kunt u zich vies en ongemakkelijk voelen. Ontsteking of zwelling: Onder de opening ontstaat wel eens een ontsteking.

Hoe lang duurt herstel van fistel?

De uitwendige wond in de huid wordt ook dicht gehecht. Na de operatie: De pijn na de operatie is meestal goed te onderdrukken met gewone pijnstillers. Er kan gedurende een aantal weken vocht- en bloedverlies zijn. Het kan 3 maanden duren voordat de fistel dicht is.

Wat als je een fistel niet behandeld?

Uit een fistel komt meestal regelmatig vuil, bloed of vocht. Ook kan er af en toe een zwelling met een abcesje ontstaan, dat zich via de fistel ontlast. Dat veroorzaakt meestal pijn en druk. Een fistel gaat niet vanzelf over.

Kan je leven met een fistel?

Fistels kunnen je enorm belemmeren in je dagelijks leven. Ze kunnen leiden tot pijn, vocht- en pusverlies en daarmee tot ongemak en schaamte.

Kun je leven met een fistel?

Effect op sociale leven en werk

Perianale fistels hebben ook een grotere negatieve impact op sport, werk, daten en seksualiteit. 37,4% van de deelnemers gaven aan dat ze vaak niet in staat zijn om te sporten, tegenover 25,7% van de deelnemers zonder perianale fistels.

Hoe lang thuis na operatie fistel?

De klachten die de (peri)anale fistels veroorzaakten, nemen binnen een paar weken af. Het gemiddeld aantal dagen dat patiƫnten na een behandeling met Permacol Paste weer aan het werk kunnen is 7 dagen. Minimaal de eerste twee weken na de operatie kunt u echter zeker nog niet alles doen.

Is anale fistel gevaarlijk?

Is een fistel pijnlijk?

Klachten. Uit een fistel komt meestal regelmatig vuil, bloed of vocht. Ook kan er af en toe een zwelling met een abcesje ontstaan, dat zich via de fistel ontlast. Dat veroorzaakt meestal pijn en druk.

Related Post